Aktualności

Klasowy Dzień Gofra...

IMG20230213115800    W marcu na całym świecie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Gofra. Chrupiący przysmak kojarzy się dzieciom z wakacjami nad morzem, ale można je jeść przez cały rok w coraz bardziej kreatywnych formach czy połączeniach. Niejednemu z nas ślinka cieknie na myśl o pysznym, ciepłym i chrupiącym cieście z dużą ilością bitej śmietany i owoców. Jedni wolą zajadać się tym przysmakiem z dżemem, drudzy z  sosem czekoladowym albo truskawkowym, a jeszcze  inni z cukrem pudrem.

Taki deser to oczywiście setki dodatkowych kalorii, ale w naszej szkole mogliśmy sobie pozwolić na tę odrobinę szaleństwa, gdyż uczniowie IV klasy obchodzili Klasowy Dzień Gofra. Dzieci przyniosły składniki, owoce i dodatki do dekoracji. Wraz z wychowawczynią omówili etapy powstawania gofrów, po czym wspólnie zabrali się do pracy. Zapach roznosił się po całej szkole, a największą radość uczniowie mieli z dekorowania i degustowania pysznej przekąski. Zajęcia kulinarne okazały się strzałem w dziesiątkę. To świetny sposób na integrację klasy.

 
Jolanta Stranc